Odborné články a tiskové zprávy pro novináře a redaktory

HEIDENHAIN vyvíjí, vyrábí a prodává komponenty pro hlavní sektory obráběcích strojů, elektronického průmyslu a automatizaci. Kromě toho poskytujeme také rozsáhlé informační materiály pro novináře, týkající se dalších produktových oblastí a průmyslových odvětví.

Pro individuální dotazy nás prosím kontaktujte přímo nebo nám dovolte přidat si vás do našeho tiskového rozdělovníku: heidenhain@heidenhain.cz

TNC7 na EMO 2023:
Zvýšení spolehlivosti procesů, snížení CO2-stopy a spotřeby energie

Po premiéře na EMO Milán představí letos fa HEIDENHAIN další inovace pro TNC7. Na jedné straně se rozšíří hardwarové portfolio: Kromě známé 24" verze bude v budoucnu k dispozici také 19" TNC7 s kompaktnější dotykovou obrazovkou s plnou funkčností a nový TNC7 Basic s 16" dotykovou obrazovkou pro stroje s 3+2 osami. TNC7 Basic také nabízí rozsáhlý balíček opcí s typickými funkcemi TNC7, jako jsou grafické 6D-seřizování MAS, monitorování kolizí DCM nebo cykly pro trochoidální frézování OCM. Další vývoj softwaru verze 18 TNC7 zahrnoval především zpětnou vazbu od zákazníků za účelem další optimalizace provozu a spolehlivosti procesu.

Intuitivní jako smartphone

Uživatel může pomocí dotykové obrazovky TNC7 ovládat všechny funkce klepnutím, přejetím prstem a zvětšováním přesně tak, jak to zná ze svého smartphonu nebo tabletu. Kromě toho jej TNC7 podporuje kontextovými nabídkami a podobným konceptem ovládání pro všechny režimy. Uživatel může například snadno otevírat programy systému Windows na řídicím systému a používat jejich data přímo při vytváření NC-programu. Díky tomu je práce na TNC7 obzvláště příjemná i pro nováčky a přeškolované pracovníky. Protože se rychle zorientují a díky inteligentní podpoře řídicího systému rychle dosáhnou potřebné bezpečnosti v každodenní výrobě.

Univerzální portfolio hardwaru

Ne každý uživatel chce pracovat výhradně na dotykové obrazovce, zejména odborníci, se zkušenostmi z TNC, jsou velmi dobře obeznámeni s políčky klávesnice Heidenhain. Proto je TNC7 k dispozici také s ovládacím panelem – od EMO 2023 dokonce ve třech variantách. Kromě známé 24" verze je k dispozici 19" a 16" verze, všechny se stejným rozlišením Full-HD obrazovky. Pro dvě kompaktnější verze je k dispozici také kompaktní ovládací panel s nejdůležitějšími TNC-funkčními klávesami jako alternativa k velkému ovládacímu panelu s plnou klávesnicí. 16" varianta s názvem TNC7 basic není poslední v portfoliu TNC7 co do velikosti směrem dolů. Je nástupcem populárního TNC 620 – se všemi výhodami typickými pro TNC7 pro stroje se 3+2 osami.

Rychleji k obrábění

Efektivnost pro první dílec, a to jak u malých sériích, tak v automatizované výrobě – to neplatí pouze pro vlastní výrobní proces. Zejména seřizování by mělo být provedeno rychle. Protože to nejen zkracuje potřebný čas, ale zmenšuje také stopu CO2. Díky graficky podporovaným funkcím pro 6D-seřizování upínacích zařízení a obrobků nabízí TNC7 dva skutečné spořiče času a energie. Uživatel může s virtuální podporou rychle, snadno a spolehlivě přeměřovat upínací zařízení a obrobky na TNC7. Složitost upínací situace zde nehraje roli. Ať už se jedná o upínací věž nebo několik frézovaných dílců vedle sebe, ať už jednoduchých nebo složitých, předem opracovaných polotovarů: TNC7 vás krok za krokem interaktivně provede celým procesem – až pětkrát rychleji u složitých dílů než u běžných cyklů dotykové sondy. 6D-proměřování upínacích zařízení je součástí rozšířeného Dynamického monitorování kolizí DCM v2, pro obrobky je k dispozici nový Option Model Aided Setup MAS (Opční seřízení modelu s podporou).

Frézování s optimálními řeznými podmínkami

Volitelný balíček TNC7 zahrnuje také Optimized Contour Milling OCM (Optimalizované frézování obrysů). Trochoidální frézování nové generace automaticky vypočítá vždy nejlepší strategii frézování – pro jakoukoli kapsu nebo ostrůvek. Uživatel jednou specifikuje obrysy a přebírá optimální parametry obrábění z integrovaného kalkulátoru řezných podmínek. Hrubování a dokončování jsou vysoce produktivní a obzvláště šetrné k nástroji, zatímco inteligentní funkce odstraňování otřepů z OCM zajišťují dokonalé hrany podél naprogramovaného obrysu. Tak šetří Optimized Contour Milling od programování až po obrábění čas a energii při maximální bezpečnosti procesu.

Živé předvádění „Optimalizace procesních časů s TNC7“

Fa HEIDENHAIN ukáže v živém předvádění s TNC7 kompletní obrábění se soustružením a frézováním nahrubo i dokončováním, jakož i s odjehlováním. Zvláštní důraz je přitom kladen na úsporu času díky různým funkcím řídicího systém na nové úrovni, od programování a simulace až po dokončení obrobku. Soustružnické obrábění s nástroji FreeTurn lze snadno naprogramovat pomocí cyklů simultánního soustružení TNC7 v řídicím systému. Umožňují současné soustružení vysoce složitých obrysů s přihlédnutím k rušivým obrysům najednou a využívají předností nástrojů pro High Dynamic Turning HDT (Vysoce dynamické soustružení). Následné frézování s cykly OCM pro vysoce účinné trochoidální frézování, je také naprogramováno přímo na TNC7. Během celého živého obrábění zajišťuje integrovaný procesní monitoring TNC7 procesně spolehlivý průběh všech pracovních operací, bez dalších senzorů ve stroji.

Tři velikosti obrazovek, dvě úrovně výkonu a alternativní ovládací panely: Pro EMO 2023 rozšiřuje HEIDENHAIN HMI-portfolio TNC7 o nové varianty.
Nové grafické 6D-seřizování obrobků TNC7 podporuje uživatele při snímání jakéhokoli obrobku a dokonale doplňuje grafické seřízení upínacích zařízení.
OCM, trochoidální frézování nové generace od společnosti HEIDENHAIN, využívá celou délku břitu frézy pro maximální objem třísky při obrábění ostrůvků a kapes s jakýmikoli obrysy. To zkracuje dobu obrábění.
Plně integrované monitorování komponent a procesů TNC nevyžaduje žádné další senzory. Spolehlivě detekuje odchylky od referenčního obrábění a zajišťuje kvalitu procesu.
Kontaktní osoba – Tisk/Media

Jednatel

+420 272 658 131

heidenhain@heidenhain.cz