Příští generace indukčního snímání

S absolutními rotačními snímači ECI 1122 a EQI 1134 představuje HEIDENHAIN novou generaci indukčního snímání. Nové rotační snímače pro výkonná automatizační řešení přesvědčují nízkou úrovní hlučnosti, malým zvlněním otáček a rozsáhlými možnostmi záznamu provozních stavů. Rozhraní EnDat 3 navíc umožňuje připojení prostřednictvím jednokabelového řešení HMC 2.

Nové indukční rotační snímače ECI 1122 a EQI 1134 společnosti HEIDENHAIN nelze na první pohled rozeznat od jiných modelů jejich konstrukční řady. Technické detaily naproti tomu prozrazují hlavní rozdíl: zvýšené rozlišení jednootáčkové polohy na 22 bitů. Tato inovace vede ke významnému zlepšení zvlnění signálu (Speed-Ripple) a polohového šumu motorů. Díky tomu jsou nové rotační snímače ECI 1122 a EQI 1134 perfektním řešením pro aktuální trendy v obecné automatizaci: větší výkon při současně vyšší přesnosti a procesní bezpečnosti při vysokém tlaku na náklady.

Jádrem nových rotačních snímačů a indukčního snímání je nový ASIC s technologií 180 nanometrů, který nabízí průmyslovým aplikacím skvělou kombinaci miniaturizace, robustnosti a spolehlivosti. Další předností a zcela novým přístupem ke snímači ASIC je aplikačně specifický integrovaný procesor (ASIP). Umožňuje snímání provozních stavů rotačního snímače a motoru ve zcela novém rozsahu, jakož i na důležitém místě celého systému - blíže k pohonu není umístěno žádné další elektronické zařízení. Takto nashromážděná provozní data provozních stavů jako jsou teploty motoru, provozní časy nebo zatížení umožňují spolehlivé reakce pro optimalizaci provozu, maximalizaci životnosti, údržbu a mnoho dalšího.

U nové generace indukčních rotačních snímačů je navíc v rámci takzvaného jednočipového (Single-Chip) řešení poprvé implementováno rozhraní EnDat 3 přímo na snímacím ASIC. Díky tomu lze využít přednosti jednokabelového řešení HMC 2 společnosti  HEIDENHAIN, což je kombinace měřicích a výkonových vodičů v jednom kabelu, od motoru až k řídicímu systému. To znamená: méně náročná kabeláž, menší prostorové nároky a vysoké přenosové rychlosti. Nový ASIC s výkonným rozhraním EnDat 3 však poskytuje ještě více: tak bude v budoucnosti možné začlenit do digitálního signálu EnDat 3 další údaje, například od snímače zrychlení. Pro přenos do řídicího systému tak nejsou zapotřebí další snímače včetně kabeláže, jako u dosavadních řešení.

Následující generace indukční měřicí techniky společnosti HEIDENHAIN nezůstane vyhrazena oběma rotačním snímačům ECI 1122 a EQI 1134. Krok za krokem bude vstupovat do programu indukčních snímačů. K rozhraní EnDat 3 navíc s sebou přinese nesčetné možnosti, například programovatelné TTL a rozhraní SSI.

Rotační snímače ECI 1122 a EQI 1134 společnosti HEIDENHAIN: Nová generace indukčního snímání a rozhraní EnDat 3 nabízí významné výhody pro kompaktní pohony v náročné automatizaci.
Víceotáčková varianta EQI 1134 nové generace indukčních rotačních snímačů společnosti HEIDENHAIN v detailu (zleva doprava): Příruba - Rotor s měřítkem - Elektronika - Víceotáčková převodovka.