Odborné články a tiskové zprávy pro novináře a redaktory

HEIDENHAIN vyvíjí, vyrábí a prodává komponenty pro hlavní sektory obráběcích strojů, elektronického průmyslu a automatizaci. Kromě toho poskytujeme také rozsáhlé informační materiály pro novináře, týkající se dalších produktových oblastí a průmyslových odvětví.

Pro individuální dotazy nás prosím kontaktujte přímo nebo nám dovolte přidat si vás do našeho tiskového rozdělovníku: heidenhain@heidenhain.cz

Modulární úhlový snímač ERP 1000 od společnosti HEIDENHAIN

Společnost HEIDENHAIN vyvinula modulární úhlové snímače řady ERP 1000 pro aplikace, ve kterých je důležitá zejména regulace konstantní rychlosti nebo vysoká stabilita polohy při zastavení. Jejich speciální konstrukce s mnoha variantami jednotek rotorů a zpracováním signálu HEIDENHAIN ASIC HSP 1.0 jim dává vynikající vlastnosti pro tyto náročné oblasti použití.

Nové úhlové snímače s optickým snímáním modelové řady ERP 1000 od společnosti HEIDENHAIN nově definují možnosti měření úhlů v High-End-aplikacích. To se týká zejména flexibilní integrace snímačů do celkového systému výrobce stroje a také přesnosti a robustnosti získávání naměřených hodnot. Rozhodujícím faktorem je zde kombinace modulární konstrukce a prvního použití obvodu na zpracování signálu HEIDENHAIN ASIC HSP 1.0 v úhlovém snímači.

Rozmanitost variant zajišťuje flexibilitu
HEIDENHAIN dosahuje vysoké flexibility ERP 1000 při jeho přizpůsobení specifické aplikaci zákazníka prostřednictvím velkého množství nabízených variant jednotek rotorů. Jsou k dispozici jako kruhové a segmentové verze s průměry 57 mm, 75 mm, 109 mm a 151 mm. To znamená, že je lze dokonale přizpůsobit téměř jakémukoli požadavku. K flexibilitě přispívají také kompaktní rozměry a velmi nízká hmotnost snímacích hlav a jednotek rotorů. Snímací hlava měří pouhých 26 mm na délku, 12,7 mm na výšku a 6,8 mm do hloubky a váží pouhých 5 g. V závislosti na verzi jsou jednotky rotoru vysoké maximálně 10,2 mm, nejlehčí plný kruh váží pouze 57 g. Rozměry a hmotnosti téměř nekladou meze možnému použití. Modulární úhlové snímače ERP 1000 lze instalovat prostorově úsporným způsobem a mají velmi nízkou hmotnost, popř. momenty setrvačnosti pro použití ve vysoce dynamických aplikacích.

Optické snímání pro mimořádnou přesnost
U úhlových snímačů modelové řady ERP 1000 se jako měřítko používá stupnice OPTODUR na skle. V závislosti na průměru mají různé jednotky rotorů 23 000, 30 000, 50 000 nebo 63 000 period signálu. V kombinaci se zpracováním signálu obvodem HEIDENHAIN ASIC HSP 1.0, které je u ERP 1000 poprvé použito v úhlovém snímači, dosahují modulární úhlové snímače tříd přesnosti až ±0,9 úhlových sekund s vynikající kvalitou signálu. Jejich interpolační odchylka dosahuje až ±0,02 obloukových sekund, poziční šum RMS až 0,002 obloukových sekund. A to vše také ve vysoce dynamických aplikacích s velmi vysokými otáčkami až 2 600 ot/min. Odolnost snímání vůči rušení zároveň zajišťuje vysokou spolehlivost během provozu.

Velkorysé tolerance pro montáž a provoz
Jako nepárované systémy nabízejí všechny verze modulárních úhlových snímačů ERP 1000 velkorysé montážní a provozní tolerance a také jednoduchou montáž. ERP 1000 již dosahuje velmi dobré přesnosti měření, pokud montážní plocha pro montáž jednotky motoru není absolutně dokonale připravená. Čím jsou však lepší montážní podmínky, tím vyšší přesnosti lze při aplikaci dosáhnout.

Pro elektrické připojení snímací hlavy k řídicímu systému stroje je na výběr velký výběr verzí kabelů a konektorů. Kromě toho jsou všechny snímací hlavy k dispozici s různými kabelovými vývody, aby bylo možné nabídnout nejlepší možné řešení pro situace s omezeným instalačním prostorem. Elektronické nastavení inkrementálních signálů a referenčního signálu se provádí velmi snadno, automaticky a velmi pohodlně pomocí Montážního asistenta softwaru ATS a zkušebního přístroje HEIDENHAIN PWM 21. To usnadňuje montáž a také zjednodušuje ladění.

Kontaktní osoba – Tisk/Media

Jednatel

+420 272 658 131

heidenhain@heidenhain.cz