Odborné články a tiskové zprávy pro novináře a redaktory

HEIDENHAIN vyvíjí, vyrábí a prodává komponenty pro hlavní sektory obráběcích strojů, elektronického průmyslu a automatizaci. Kromě toho poskytujeme také rozsáhlé informační materiály pro novináře, týkající se dalších produktových oblastí a průmyslových odvětví.

Pro individuální dotazy nás prosím kontaktujte přímo nebo nám dovolte přidat si vás do našeho tiskového rozdělovníku: heidenhain@heidenhain.cz

Inteligentní řešení pro náročné aplikace: snímače pro každý pohon na virtuálním veletrhu automatizace HEIDENHAIN

HEIDENHAIN a značky AMO, ETEL, NUMERIK JENA, RENCO a RSF představí na virtuálním veletrhu se zaměřením na automatizaci nová řešení pro robotiku, lékařskou techniku nebo výtahovou techniku, ale samozřejmě i pro další odvětví. To zahrnuje velmi kompaktní snímače a snímače s doplňkovými funkcemi, které nabízejí mnoho výhod, zejména v těsných instalačních situacích.

HEIDENHAIN KCI 120 Dplus: Nové možnosti pro Advanced Robotics

Duální snímač HEIDENHAIN KCI 120 Dplus kombinuje zpětnou vazbu motoru a měření polohy v jednom rotačním snímači, čímž kompenzuje konstrukční nepřesnosti u vysoce mobilních a dynamických robotů. Pro svou dvojí funkčnost má centrální snímací jednotku a dvě samostatné jednotky rotoru. Díky tomu nabízí kompaktní rozměry a lze jej velmi snadno integrovat. Druhá generace KCI 120 Dplus představená na letošním virtuálním veletrhu automatizace byla dále optimalizována z hlediska rozměrů. Při stejné funkčnosti bylo možné dále zmenšit velikost a současně zvětšit průměr pro dutou hřídel. Obě varianty KCI 120 Dplus rozšiřují spektrum používání pro roboty až k vysoce přesným obráběcím úkolům. Čistě sériové rozhraní EnDat 2.2 s Funkční bezpečností umožňuje použití i v bezpečných aplikacích, jako je spolupráce člověka a robota.

 

HEIDENHAIN KCI/KBI 1300 a KCI/KBI 100: Kompaktní a lehký pro malé servomotory

Společnost HEIDENHAIN vyvinula indukční rotační snímače KCI 1300 (jednootáčkové – Singleturn) a KBI 1300 (víceotáčkové – Multiturn) speciálně pro kompaktní motory v robotech a dalších aplikacích. Skládají se ze snímací jednotky a pouze jedné jednotky rotoru pro našroubování nebo alternativně jednotky rotoru s nábojem pro nalisování na hřídel motoru. Mají dutou hřídel o průměru 25 mm, velmi krátkou konstrukci a nízkou hmotnost. Zároveň jsou necitlivé na nečistoty a magnetická pole. Montáž je velmi snadná s velkorysými tolerancemi, ale je mechanicky bezpečná – stejně jako přenos dat přes EnDat 2.2 s Funkční bezpečností. Pro spolehlivý provoz je možná ochrana proti přetížení pomocí externího teplotního čidla. S novými variantami KCI 100 a KBI 100 jsou nyní k dispozici také verze s 30 mm nebo 40 mm dutými hřídeli s jinak stejnými vlastnostmi jednotky.

 

AMO WMRA: Sekundární snímač pro velké průměry hřídele

Výrobci robotů mohou také dosáhnout výrazného zlepšení absolutní přesnosti polohy použitím dalších vysoce přesných úhlových snímačů na ose robota. Secondary encoder namontované za převodovkou zachycují skutečnou polohu každého kloubu robota. Pro tyto aplikace jsou k dispozici modulární řešení, jako je úhlový měřicí systém WMRA od AMO. Díky modulární konstrukci se stupnicovým bubínkem nebo měřicím kroužkem a samostatnou snímací jednotkou je vhodný pro velké průměry hřídelí i pro obtížné montážní situace. Průměr měřicího kroužku lze u WMRA od AMO libovolně volit.

 

HEIDENHAIN ECI 1119 PressFit a EQI 1131 PressFit:
Nové indukční rotační snímače pro automatizovanou montáž do malých pohonů

S novými absolutními rotačními snímači ECI 1119 PressFit (jednootáčkový) a EQI 1131 PressFit (víceotáčkový) představuje HEIDENHAIN ideální řešení pro rychlou, snadnou a spolehlivou montáž. Nové rotační snímače jsou vhodné pro motory s velikostí příruby pouze 40 mm x 40 mm a s výškou osy pouhých 20 mm. Pro jejich montáž se do otvoru v tělese motoru vloží toleranční pouzdro. Rotační snímač je pak zalisován se svojí přírubou PressFit a připojen k hnací hřídeli na straně zákazníka s pouze jedním centrálním šroubem. To nejen šetří konstrukční prostor, ale umožňuje také automatizovanou montáž přístroje a sledování procesu montáže pomocí měření síly.

 

HEIDENHAIN KCI 419 Dplus: Rotační snímač pro výtah budoucnosti

Výtahová technika blízké budoucnosti již nebude vyžadovat mikrospínače pro sledování uvolnění brzdy. To proto, že rotační snímač výtahu HEIDENHAIN KCI 419 Dplus poskytuje nejen hodnoty polohy jako zpětnou vazbu motoru pro řízení výtahu, ale také další informace: Mechanickým spojením kotvového kotouče brzdy s KCI 419 D plus může rotační snímač výtahu detekovat zdvih brzdy. Z těchto údajů může následná elektronika odvodit stav brzd – uvolněné nebo zavřené – a opotřebení brzdy. Díky své těsné blízkosti k motoru a brzdám poskytuje rotační snímač výtahu KCI 419 Dplus také relevantní data pro sledování teploty – opět bez dalších senzorů. Tato data také umožňují vyvozovat závěry o funkčních poruchách. Zapojení celého systému je mnohem jednodušší, protože všechny parametry jsou přenášeny jedním kabelem s čistě sériovým rozhraním EnDat 2.2. Dalšími výhodami jsou lepší možnosti pro Remote Monitoring a Predictive Maintenance. KCI 419 Dplus tak nabízí větší dostupnost a bezpečnost, stejně jako výrazně snížené nároky na montáž, kabeláž, seřizování a údržbu výtahových systémů.

 

TECHNOLOGIE MULTI-DOF od společnosti HEIDENHAIN: Zpracuje až 6 stupňů volnosti

Podstatně vyšší přesnost měření zajišťují snímače jako LIP 6000 Dplus nebo GAP 1081, které nejen určují polohu ve svém hlavním směru měření, ale měří i změny dalších stupňů volnosti. Tím zviditelní odchylky v jiných směrech měření, které ovlivňují systém celkově, a lze je nyní kompenzovat díky MULTI-DOF TECHNOLOGY od fy HEIDENHAIN. LIP 6000 Dplus má dvě samostatná měřítka na nosiči stupnic. Jejich dělení jsou aplikována diagonálně pod úhlem +45° nebo -45°. Speciální snímací hlava s jedním snímacím polem na stupnici tak může přímo a s vysokou přesností zaznamenávat nejen hlavní směr měření X, ale i vedlejší směr měření Y po celé délce měření. Obě naměřené hodnoty polohy jsou přenášeny do řídicího systému přes rozhraní EnDat 3 pouze jedním kabelem. To snižuje náročnost montáže a zároveň optimalizuje dynamické chování pohybového systému. GAP 1081 je první snímač vzdálenosti společnosti HEIDENHAIN. Určuje vzdálenost mezi zrcadleným měřítkem a snímací hlavou. Díky tomu je GAP 1081 vhodný pro jednoduché úkoly vertikálního polohování. Nepřetržitá měření však lze také provádět v kombinaci s lineárním snímačem namontovaným paralelně, jako je LIP 6000 Dplus. K tomuto účelu jsou k dispozici zrcadlová měřítka s délkou až 3 m. Uspořádáním dvou snímacích hlav na jednom zrcadle detekuje GAP 1081 naklonění a překlopení příslušné osy.

 

Technologie polohování a pohonu od fy ETEL: Zažijte pohybové systémy naživo

Návštěvníci virtuálního veletrhu automatizace se mohou také dozvědět o polohovací a pohonné technice od fy ETEL. S lineárními a momentovými motory a ovladačem AccurET Controller představuje ETEL jak vysoce přesné přímé pohony pro pohyby v rozsahu nanometrů, tak systémy s vysokým kroutícím momentem pro průmyslové aplikace. Zvláštní předností High-End pohybových systémů od ETEL je jejich design bez rastrování, optimální souběh a mimořádně vysoká kvalita regulace. V kombinaci se snímači HEIDENHAIN pro vysokou přesnost polohování, jako je CHARON2 od ETEL, to vede k pohybovým systémům s vynikající obousměrnou opakovatelností a vysokou dynamikou.

 

Od extra malých po extra velké:
Měřicí přístroje pro komfort, přesnost a bezpečnost v lékařské technice

Měřicí přístroje HEIDENHAIN a značek AMO, NUMERIK JENA, RENCO a RSF se dlouhodobě osvědčují v aplikacích lékařské techniky. Především spolehlivost a bezpečnost měřicích zařízení jsou klíčovými argumenty pro použití ve vysoce specializovaných řešeních pro diagnostiku, terapii nebo laboratoře, ale i praxe a nemocnice. Stále více však hraje rozhodující roli i přesnost rotačních snímačů, úhlových a délkových měřicích přístrojů, například pro pohodlí pacienta a bezpečnost aplikace.

 

  • RENCO R35i a R35iL: Nová generace snímačů pro krokové a BLDC-motory

V oblasti laboratorní automatizace a manipulace s kapalinami zajišťují rotační snímače RENCO R35i a R35iL vysokou průchodnost a spolehlivý provoz. Inkrementální rotační snímače bez ložisek umožňují zvláště přesné a rychlé polohování krokových a BLDC-motorů na mnoha osových a řemenových pohonech krevních testovacích přístrojů. S rozlišením až 40 000 měřicích kroků na otáčku jsou pro tyto aplikace ideálním systémem zpětné vazby motoru. RENCO R35iL nabízí montážní výšku pouhých 8,6 mm pro těsné instalace, jako jsou dialyzační přístroje, krevní nebo dávkovací čerpadla. To z něj dělá jeden z nejtenčích rotačních snímačů, které jsou v současnosti na trhu k dispozici. Přesto je montáž – stejně jako u R35i – zcela nekomplikovaná, a to i za těchto náročných instalačních podmínek. Praktický samostředící mechanismus rotačního snímače RENCO zajišťuje rychlé a přesné vyrovnání na hřídeli motoru. Pomocí testovacího zařízení PWT 101 a integrovaného instalačního asistenta lze velmi snadno zkontrolovat správnou instalaci pomocí semaforu.

 

  • Měřicí systémy od AMO: Nové možnosti konstrukce pro velké lékařské přístroje

S ohledem na hodnotnou investici do velkých lékařských přístrojů je zásadním požadavkem dlouhodobý, bezpečný a spolehlivý provoz. V oblasti měřicí techniky tento požadavek optimálně splňují systémová řešení od AMO s jejich bezkontaktním a neopotřebitelným indukčním principem měření. Navíc jsou necitlivé na znečištění a velmi robustní, dokonce i v magnetických polích. Jsou k dispozici pro lineární i rotační osy a jsou zvláště vhodné pro dlouhé měřené vzdálenosti. Pro aplikace, jako je počítačový tomograf, mohou být měřicí systémy AMO navrženy v absolutních nebo inkrementálních verzích s průměry až několika metrů podle přání zákazníka. K dispozici jsou také speciální řešení pro použití s vysokoenergetickými typy záření. Stupnici lze snímat radiálně snímací hlavou namontovanou uvnitř nebo venku a také axiálně se snímací hlavou namontovanou na boku. AMO tak nabízí konstruktérovi dříve netušené možnosti uspořádání měřicí techniky.

 

  • HEIDENHAIN LIC 4100: Rychlé a plynulé polohování pro High-Content-Screening

Otevřený lineární snímač HEIDENHAIN LIC 4100 splňuje všechny požadavky na lineární osy v aplikacích, které vyžadují kroky měření až do rozsahu nanometrů a zároveň vysokou dynamiku pro maximální propustnost. V takových vysoce automatizovaných mikroskopických aplikacích, jako je diagnostika In vitro a zde zejména High-Content-Screening, vytvářejí délkové snímače LIC 4100 podmínky pro velmi rychlé a plynulé generování ostrých a detailních obrazových dat pro spolehlivé a bezchybné hlášení. Absolutní princip měření LIC 4100 od fy HEIDENHAIN také vydává polohu ihned po zapnutí a nevyžaduje referenční jízdy. Technologie absolutního měření tak zajišťuje vysokou spolehlivost procesu v často složitých a dlouhotrvajících autonomních analytických procesech. Speciální zpracování signálu s obvodem na zpracování signálu HEIDENHAIN ASIC HSP 1.0 také zajišťuje maximální spolehlivost. V důsledku toho nemá znečištění stupnice žádný vliv na výsledek měření. Volba Funkční bezpečnosti otevírá další možnosti použití.

 

Kontaktní osoba – Tisk/Media

Jednatel

+420 272 658 131

heidenhain@heidenhain.cz