Indukční rotační snímače HEIDENHAIN pro techniku pohonů: Inteligentní snímače určují nové standardy v robotice

Společnost HEIDENHAIN vyvinula indukční rotační snímače KCI 1300 (jednootáčkové – Singleturn) a KBI 1300 (víceotáčkové – Multiturn) speciálně pro kompaktní motory v robotech a dalších aplikacích. Skládají se ze snímací jednotky a pouze jedné jednotky rotoru pro našroubování nebo alternativně jednotky rotoru s nábojem pro nalisování na hřídel motoru. Mají dutou hřídel o průměru 25 mm, velmi krátkou konstrukci a nízkou hmotnost. Zároveň jsou necitlivé na nečistoty a magnetická pole. Montáž je velmi snadná s velkorysými tolerancemi, ale je mechanicky bezpečná – stejně jako přenos dat přes EnDat 2.2 s Funkční bezpečností. Pro spolehlivý provoz je možná ochrana proti přetížení pomocí externího teplotního čidla.

Společnost HEIDENHAIN nabízí indukční snímače KCI 1300 resp. KBI 1300 se snímací jednotkou a stupnicí s nábojem k nalisování (vpravo) nebo se snímací jednotkou a stupnicí k našroubování na hřídel motoru (vlevo).

Navíc existují také provedení KCI 1318 FOT resp. KBI 1335 FOT. Díky technologii Fan-out (FOT) byl HEIDENHAIN schopen aplikovat elektronické součástky a vodivé dráhy přímo na kovový nosič, který může fungovat např. jako kryt ložiska. Tím se nejen snižuje počet součástek a potřebný montážní prostor. Teplo může být také odváděno přímo ven přes kovový nosič. Jednotka rotoru s nábojem je nalisována na hřídel.

Provedení FOT indukčních snímačů KCI 1300 společnosti HEIDENHAIN slouží též jako kryt ložiska.

Jako kompaktní rotační snímače pro velké duté hřídele o průměru 30 mm nebo 40 mm doplňují KCI 120 a KBI 136 řadu indukčních rotačních snímačů HEIDENHAIN, které jsou speciálně navrženy pro robotické aplikace. Přenášejí přednosti menší modelové řady 1300 na mnohem robustnější a výkonnější robotické pohony.

S variantami KCI 120 a KBI 136 nabízí společnost HEIDENHAIN řešení pro velké duté hřídele o průměru 30 mm nebo 40 mm.

HEIDENHAIN na veletrhu Automatica 2023 v Mnichově: hala B6, stánek 303