HEIDENHAIN ECA 4000 ve verzi s Funkční bezpečností

Při použití momentových motorů v obráběcích strojích je často nutné klasifikovat snímače pro bezpečnostní aplikace podle SIL 2 (podle normy EN 61 508) nebo Performance Level „d“ (podle normy EN ISO 13849). Zde jsou rotační osy obvykle sledovány pouze jedním měřicím zařízením. K tomuto účelu lze použít verzi modulárních úhlových snímačů ECA 4000 s Funkční bezpečností, s obousměrným rozhraním EnDat 2.2 ve spojení s bezpečným řídicím systémem jako systém s jedním snímačem.

Kromě datového rozhraní je však pro bezpečnost důležité i mechanické připojení měřicích zařízení. Prokazování bezpečného mechanického spojení může být pro výrobce stroje časově velmi náročné. Verzí absolutního modulárního úhlového snímače ECA 4000 s Funkční bezpečností usnadňuje fa HEIDENHAIN toto ověření. Vyloučení mechanické závady ECA 4000 pro aplikace související s bezpečností bylo potvrzeno pro širokou škálu aplikací jako součást typové zkoušky, a proto je zaručeno za všech specifikovaných provozních podmínek. Definují se například materiálové a povrchové vlastnosti hřídelových a přírubových dílů, délky šroubů, zajištění šroubů, utahovací momenty atd.

Modulární úhlový snímač ECA 4000 je k dispozici v širokém rozsahu průměrů a ve dvou tvarech bubínků. Tvar bubínku ECA 4400 je vystředěn a upevněn na hřídeli zákazníka pomocí nalisovaného uložení. Pokud se pro bezpečnostní koncepci nevyžaduje vyloučení mechanické poruchy, lze od nalisovaného uložení upustit. V tomto případě lze také použít vysoce přesný tvar bubínku ECA 4402 s tříbodovým vystředěním. Průvodce montáží ve spojení se zkušebním přístrojem PWM 20 umožňuje jednoduché a bezpečné uvedení do provozu, např. kontrolou správné kombinace průměru snímací hlavy a bubínku se stupnicí. Přes externí box rozhraní EIB 2391S lze zařízení ECA 4000 používat také v bezpečnostních aplikacích s rozhraním DRIVE-CLiQ*.

* DRIVE-CLiQ je ochranná známka společnosti Siemens AG.